Archive for the Category »kuriositet «

11
des
2011

På tide å gje seg med kaffien :-&

…og kanskje ta seg ein tekopp i staden 🙂

Category: kuriositet  Tags:  Comments off

Bergen anno 1350

Les meir her

Det slår meg at dei hadde frykteleg mange kyrkjer på dei tider…. Eg har ikkje funnet ut kor mange kyrkjer det var i 1350, men rundt 1300 talet var det ca 7000 innbyggarar i Bergen, og det fantes minst 20 kyrkjer og kapeller, samt 5 klostre og 2 kyrkjelege fattighospitaler. På den tida var det ingen andre norske byer som hadde så mange kyrkjelege institusjonar.

Ikkje for at det såg ut til å hjelpe på den moralske folkehelsa eit par hundreår etter…

I 1861, det første året det vart ført statistikk over bergensere, så var det 25 000 innbyggarar her, og 211 brennevinskneiper, mange av dei kombinert med bordellverksemd.

På eit gitt tidspunkt var det visst 150 reine bordeller i byen, om desse kom i tillegg til kneipene veit eg ikkje.

Kjelde: Jo Gjerstad til  BA

Hmmm, og vi klager på Dreams?

Oppdatert 20.01.2012

 

Category: kuriositet  Tags: , ,  Comments off
01
jan
2011

 

Kva ein reknar som nytt år har variert ein del opp gjennom tidene. Og framleis er det einskilde kulturar som har si eiga tidsrekning (nyttår).

Variabelt nyttår
Blant de tidligste kristne var det stor uenighet om starten på året. Mange regnet 6. januar, Jesu dåpsdag, som nyttår. Rundt år 800 bestemte Karl den store at året skulle begynne 25. mars, Marias unnfangelsesdag. Først med pave Gregor 8s kalenderreform i 1582 (innført hos oss 1700) ble nyttår igjen lagt til 1. januar.

Dagen i Dag

Hmm, så eg kan sei eg er født 2. nyttårsdag 😛

Midtvinterblot
Når nyttårsnatta likevel har vært feiret, kommer det nok både av at den gamle romerske avslutningen på året ikke var helt glemt, og at tidspunktet falt temmelig nær hedningenes midtvinterblot.

Nyttårsønsker
Nyttårsønskene, som våre nyttårsforsetter er en rest av, var i eldre tider et uttrykk for folks håp og forventninger for det nye året. Vi har forlengst glemt at hensikten med ønskene har sin bakgrunn i hedensk magi.

Dagen i Dag

He, he! Snakk om å kuppe høgtidene 🙂

– Og med det så..


Ønskjer eg alle eit riktig godt nyttår!


Category: kuriositet  Tags: , ,  Comments off

I desse paranoide datalagringsdirektiv og wikileakstider…, og USA sin kritikk mot PST. Det ser no ut som at amerikanarane har full oversikt**== Innlegget “diskre” inneholdt ordet bombe, og vips, så titta denne vitjaren innom sida B-)

Trykk på biletet for å gjere det større/lesbart!

Andre som har vore innom sida (for lenge sidan).

Eg har tatt vekk søkeordet og landingsida fordi det inneheldt eit personnamn.

Category: kuriositet, Litt av kvart  Tags: , , ,  Comments off

Utklipt fra en heimkunnskapsbok fra 50-tallet (Koweb.no)

Få arbeidet unnagjort
Planlegg oppgavene dine nøye, og hold øye med klokken. Bli ferdig en time før han ventes hjem. Mannen føler ikke at varmen strømmer mot han når hører deg bryte ut ” Er du hjemme allerede?”

Ha middagen klar
Planlegg et deilig måltid allerede kvelden før. Da viser du at du bryr deg om han og hans behov. De fleste menn er sultne når de kommer hjem og en god middag er en del av den nødvendige velkomsten.

Forbered deg selv
Bruk et kvarter til hvile slik at du er opplagt når han kommer hjem. Da blir du også glad for å se ham, i stedet for at du er for sliten til å bry deg. Glem alle bekymringer du måtte ha og vær evig takknemlig for at du har mannen som snart kommer inn døren. Mens du hviler kan du tenke på avtaler og ting du kan gjøre for å gi han åndelig oppløftning. Når du står opp, ta hånd om utseende ditt. Fiks på sminken, sett et bånd i håret og se frisk og opplagt ut. Han har nettopp vært sammen med mange frustrerte og arbeidstrette mennesker. Vær litt mer festlig og interessant enn vanlig. Han kan trenge en oppkvikker etter den lange arbeidsdagen.

Rydd vekk rotet
Ta en siste tur gjennom huset før han kommer hjem, samle opp skolebøker, leker, papir osv. i en bøtte eller søppelkurv og legg dem i soverommet for senere sortering. Så går du over bordene med en støvklut. Mannen i ditt liv må føle at han har kommet til et sted med ro og orden, og det vil få deg til også føle deg mer avslappet. Å ha orden i huset er nok en måte å vise ham at du virkelig bryr deg om hans hjemkomst.

Forbered barna
Bruk noen minutter på å vaske barnas hender og fjes (dersom de er små), kam håret deres og skift klærne dersom de er skitne. Barna er hans små skatter, og de bør se slik ut.

Minimer all lyd
Legg spesielt merke til dersom mannen din må kjøre i rushtrafikken. Når han kommer hjem eliminer all lyd fra vaskemaskinen (selvsagt dersom denne står på). Oppfordre barna til å være stille når han kommer. La dem bråke litt på forhånd, slik at de får det ut av systemet sitt.

Vær glad for å se ham
Motta ham med et varmt smil og vær lykkelig. Si at det er bra å ha ham hjemme. Dette kan tilføre ytterligere verdi til dagens hans. Han trenger all romantikken han kan få fra deg.

Ikke!!
Ikke motta ham med plager eller klager. Løs problemene før han kommer hjem, hvis ikke, vent med dem til kvelden kommer. Også, ikke klag dersom han kommer sent hjem til middagen. Regn dette som et lite problem i forhold til hva han kan ha gjennomgått på jobben den dagen. Ikke la barna oversvømme han med problemer eller krav. Bare la dem hilse kort på faren deres.

Vær hyggelig mod ham
Gi ham godstolen eller foreslå at han hviler seg litt på soverommet. Ha en kjølig eller varm drikk klar for ham. Tilby deg gjerne å massere føttene hans, men ikke insister på dette. Snakk til ha med en myk og avslappende stemme. La ham slappe av.

Hør på ham
Du har kanskje et dusin ting å fortelle ham, men hans hjemkomst er ikke det korrekte tidspunkt. La ham snakke først, så hører han bedre på hva du har å fortelle ham senere.

La kvelden være hans
Klag aldri dersom han ikke tar deg med ut på restaurant eller i teateret. Prøv å forstå hans stressende og trykkende verden og hans behov for å være hjemme og kunne slappe av. Er han sur eller irritabel, ikke slå tilbake igjen, forstå hans stressende verden.

Målet
Prøv å gjøre deres hjem til et sted med ro og orden der mannen din kan forfriske seg selv i kropp og ånd. Gjør du dette vil han heller være sammen med deg enn noe annet i verden og han vil bruke all sin fritid på deg og barna. Forsøk å leve etter disse reglene for hjemkomst og se hva som skjer. Dette er den rette måten å få en mann hjem til deg på, ikke ved å klage og være til irritasjon.

Hmmm… Så det er her visse damer i media har henta inspirasjonen sin frå…

Category: kuriositet  Tags: ,  Comments off

He, he. Er litt giddalaus for tida, så det vert mykje klipp og lim på bloggen. Her er direkte kopi av ein epost som eg fekk av min far. Eg har lest om liknande før, og desse spørsmåla viser jo eigentleg kor håplaust det er å leve direkte etter eldgamle skriftar. (Noko som nokre tilhengarar til fleire religionar kanskje burde ta til etteretning?)

Som ein kuriositet kan det jo nemnast at forfattaren A. J. Jacobs faktisk prøvde å leve etter bibelen sine reglar i eit år. Her kan du lese om korleis det gjekk 🙂

Vel, over til e-posten.

Laura Schlesinger er en kjent radioperson i USA som gir råd til de som  ringer inn. For en tid siden svarte hun en av innringerne, med henvisning til 3. Mosebok 18:22, at homoseksualitet er en vederstyggelighet, og kan under ingen omstendighet tolereres. Det følgende er et åpen brev til Dr. Laura ført i pennen av amerikansk statsborger, hvis navn er ukjent:

Kjære Dr. Laura
Takk for at du gjør så mye for å lære folk opp i Guds bud. Jeg har lært mye av deg, og jeg prøver å dele disse kunnskapene med så mange jeg kan. Dersom noen for eksempel prøver å forsvare homoseksualitet, så minner jeg dem bare om 3. Mosebok 18:22 der det står klart og tydelig at homoseksualitet er en vederstyggelighet. Så er ikke det mer å snakke om. Men nå trenger jeg noen råd om hvordan jeg skal leve etter Guds bud.

 


1. Hver gang jeg brenner en okse som et offer vet jeg at dette gir en duft som behager Herren (3.Mosebok 1:9). Problemet er naboene.

 

 

2. Jeg ønsker å selge min datter som slave (2. Mosebok 21:7). Med det prisnivået vi har i dag, hva mener du er en rett pris? 3. I 3. Mosebok 24:44 står det klart at jeg kan eie både mannlige og kvinnelige slaver så lenge de er kjøpt fra et naboland. En venn av meg sier at dette gjelder bare for meksikanere, og ikke kanadiere. Her trenger jeg hjelp. Kan jeg eie kanadiere?

 

 

3. Jeg har en nabo som insisterer på at han skal arbeide på sabbaten. 2.Mosebok 35:2 er helt tydelig på at han skal drepes. Er jeg moralsk ansvarlig for å gjøre dette selv?

 

 

5. En venn av meg mener at selv om det er en vederstyggelighet å spise 
skalldyr (3. Mosebok 11:10), så er homoseksualitet verre. Jeg er uenig. 
Hvem har rett?

6. I 3.Mosebok 21:20 står det klart at jeg ikke må nærme meg Guds alter 
dersom jeg ser dårlig. Jeg må innrømme at jeg er nærsynt og bruker briller. 
Må synet mitt være helt perfekt, eller kan vi operere med litt 
slingringsmonn her?

7. De fleste av vennene mine går til frisøren. De klipper håret på 
sidene og tar skjegget i kantene. Dette er tydelig en synd ifølge 3. Mosebok 
19:27. Hvordan bør de straffes?

8. Jeg har lest i 3.Mosebok 11:7-8 at jeg ikke må røre noen rester av 
en død gris fordi det gjør meg uren. Kan jeg allikevel spille amerikansk 
fotball dersom jeg har hansker på?

9. Min onkel har en gård. Han synder mot 3.Mosebok 19:19 fordi han 
planter to ulike avlinger på samme jorde. Kona er ikke noe bedre fordi hun 
går med klær som er lagd av to ulike stofftyper (blanding av bomull og 
polyester).

Han har også den uvanen at han banner mye. Er det virkelig nødvendig at vi 
samler hele byen bare for å steine de (3.Mosebok 24:10-16)? Er det ikke 
like lett å brenne de til døde i et familieselskap slik vi pleier å gjøre 
med mennesker som ligger med sine slektninger (3.Mosebok 20:14)?

i108986554_84813_6

Jeg vet du har gått i dybden på denne type problemstillinger. Så jeg er sikker på at du kan hjelpe meg. Takk for at du stadig minner oss på at Guds ord er evig og uforanderlig.

Med hilsen en trofast disippel og tilbedende fan.”

 

Og HER finn du same versjonen omsett til norske forhold X_X

Category: kuriositet  Tags: , ,  Comments off

…. stengt i Mexico.

Eg veit ikkje heilt om eg kan tro på dette, men slashdot.org meldar at som eit resultat av at uregistrerte mobiltelefonar vart ulovleg i Mexico, så måtte 26 millionar mobiltelefonar stengast.

Dei kunne sjølvsagt bli opna igjen dersom dei vart registrert, noko som førte til at den meksikanske presidenten, Felipe Calderon Hinojosa, plutseleg stod som eigar av fleire hundre mobiltelefonabonnement :-??

Category: kuriositet  Tags: ,  Comments off